torsdag 7 juni 2012

Sverigekaka



Så har jag bakat Sverigekaka idag. Vet inte alls varför den heter så, men det är en gammalt recept. 

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl (jag bakade med glutenfritt idag)
2 tsk bakpulver
1 dl kokt vatten

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det växelvis med vattnet i smeten. Häll i en smord och bröad form och grädda i 175 grader i 25-35 min beroende på ugn. Låt svalna och dela i två bottnar.

Koka upp 1 dl mjölk och 125 gram smör i kastrull och låt koka hårt i några minuter. Dra från värmen och vispa i 4 msk vaniljsocker. Låt krämen svalna lite. Fördela den sedan på de båda bottnarna och lägg sedan ihop dem till en kaka igen. Vid servering kan kakan täckas med glasyr eller pudras med florsocker.
Ett tips när du ska dela kakan är att hela tiden vrida kakan medan du delar. Då arbetar du dig sakta men säkert igenom hela kakan och resultatet blir jämnt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar